Визуална идентичност на бранда: принципи, които да следвате

Визуална идентичност на бранда: принципи, които да следвате

Хората сме визуални същества. За разлика от кучетата, които разчитат на обонянието си или пък делфините, които зависят от звука, ние взаимодействаме със света чрез визуални сигнали. От ренесансови картини до TikTok, търсенето на визуални стимули е постоянна задача. Безспорно днес обществото ни не обича да чака и вниманието ни се задържа за по-малко от секунда, когато погледнем към реклама. Това е и времето, в което една визуална идентичност може да ни спечели или изобщо да не ѝ обърнем внимание. Какво обаче всъщност представлява визуалната идентичност на един бранд и колко неща трябва да знаете за нея? Ще ви разкажем по-долу как така дизайнът се е превърнал в посланик на вашата марка и защо трябва да внимавате какво послание да отправяте на потенциалните си клиенти.

Какво е визуална идентичност?

Визуалната идентичност е колекция от визуални елементи, които представят бранда и го разграничават от конкурентите му. По-конкретно, това се отнася до всички видими компоненти като лого, цветове, шрифтове, форми на марката, които помагат на клиентите да идентифицират марката. Когато всеки елемент е сплотен в една обща линия, т.нар. идентичност, то това прави бранда ви разпознаваем отдалече, защото има стил, който го отличава от всички останали.

Изградена върху основата на идентичността на вашата марка, визуалната идентичност подсилва основните ви ценности чрез видими носители, това може да са флаери, постери, плакати, брандирани POS стелажи, тапети, билборди, рамки на постове в социалните канали, подложки на видео в каналите ви и редица други. За да изградите добра стратегия, задължително трябва да сте последователни и никога да не действате „на парче“. По този начин ще насърчите асоциациите и ще създадете емоционални реакции, предизвикани от вашите визуални сигнали.

Какво прави една визуална идентичност добра?

Има няколко условия, на които отговаря добрата визуална идентичност.

Нека да видим кои са те:

  • Да е подходяща за целевата ви аудитория. Дизайнът, който сте избрали, трябва да предизвиква правилната емоция. Не е достатъчно просто да съвпада с бранда ви, трябва да съвпада и с нагласите на клиентите ви;
  • Да се отличава от визуалната идентичност на конкурентите ви и в същото време да е лесна за запомняне от клиентите ви;
  • Да е с опростена идея, която не затруднява аудиторията ви. Не забравяйте, че имате изключително малко време, за да впечатлите потенциалните ви клиенти, а в днешно време съществуват понятия като too long, don’t read, които ясно показват, че нещо, ако е твърде дълго или твърде сложно, бива игнорирано. Опростеният дизайн е по-ясен;
  • Да е адаптивна. Създайте визуална идентичност, която ще издържи и ще остане актуална във времето, но и ще бъде гъвкава и адаптивна при различни събития и поводи;
  • Да е функционална. Повече от наложително е вашата визуална идентичност, да може да се възпроизведе на разнообразни носители. Когато избирате цветове, допитайте се до професионалисти в печатница как ще излизат на различни печатни материали, за да не останете изненадани впоследствие.
  • Разлика между идентичността на марката и визуалната идентичност

Тъй като марките са като живи, дишащи същества, можете да си представите вашата марка като човешко тяло. Тя и нейната визуална идентичност работят заедно, за да поддържат здраво същество. Имайки това предвид, бранд идентичността се отнася до нейната мисия, глас и личност, докато визуалната идентичност се отнася към цвета, типографията и т.н. или накратко казано какъв е бранда ни отвътре като емоции, принципи и отвън като визия.

Заедно те създават пълната индивидуалност, която ви печели лоялни клиенти.  Тези две рамки работят в тандем, за да поддържат една и съща цел, не можете да ги разделите една от друга. Визуалната идентичност и бранд идентичността създават надеждното клиентско изживяване, което в крайна сметка е целта на всяка една компания. Последователността в тези две толкова важни неща ще подсигури доверието, което вашата аудитория има във вашия продукт. По този начин, дори и след време да се наложи да направите някакви промени, продажбите ви няма да спаднат, заради лоша разпознаваемост.

В обученията на Brandsuccess  за изграждане на бранд идентичност наблягаме детайлно на комплексния подход за развитие на визуалната и бранд идентичността като едно цяло, за да може да получите основата за изграждането на вашия бизнес или личен бранд или двата заедно.

Защитено съдържание.