Защо малкият и среден бизнес имат нужда от брандинг? Кои са знаците за това?

Защо малкият и среден бизнес имат нужда от брандинг? Кои са знаците за това?

Нашият свят и всичко в него е бързо достъпно и на една ръка разстояние. Всичко се движи и случва със светкавични обороти! Технологиите си имат своята главна роля за това и социалните медии са по-въздействащи от всякога. Какво значи това за малкия и среден бизнес? Разнообразието от продукти и услуги и малкият пазар създават условия за още по-ожесточена конкуренция. Вече все по-рядко задържаме интереса си върху един продукт или услуга за повече от месец, да не говорим за лоялност към определен бранд за цял живот.

Как се отразява това на малкия и среден бизнес? В наши дни отвърдените и силни брандове особено при малкия и среден бизнес са мираж. Конкуренцията е много силна и всякакви подходи са позволени, за да се спечели играта, а именно крайния клиент и по-голям пазарен дял. Когато чуете думата брандинг, в главата Ви изникват гиганти като Microsoft, Dell, IBM, BMW, Range Rover, Coca Cola, а не фирми от калибъра на малкия и среден бизнес. Най-тъжното е, че точно тези фирми имат най-голяма нужда от бранд имидж и идентичност, а не гигантите, които имат много клиенти и са световно известни.

Точно малкият и среден бизнес има нужда техните ценности, мисия и визия да бъдат отразени и комуникирани по-ясен и въздействащ начин с техния най-скъп актив, а именно лоялните клиенти.

Кои са червените флагове, сигнализиращи крещяща нужда от бранд идентичност за малкия и среден бизнес?

  • Липсата на разпознаваемост на продукта или услугата от клиента и често объркване с продуктите и услугите на конкуренцията. Когато предлагате например сладки продукти и клиента не знае с какво Вашите шоколади са по-вкусни, по-полезни и по-бутиково опаковани от тези на конкуренцията, Вие губите пари както и пазарен дял. В дългосрочен план тези две загуби могат да доведат до фалит на Вашия малък или среден бизнес. Когато той не е представен автентично с най-силните си страни, вие губите най-голямото си предимство.
  • Липсата на лоялни клиенти, които сами да са най-добрата реклама за бранда и да привличат нови лоялни клиенти. Когато нямате племе от лоялни и верни клиенти, които да представят предимствата на Вашия продукт по най-добрия възможен начин на своя кръг от близки хора, загубите са огромни. Когато правилните хора, които да обичат и промотират вВашия бранд липсват, той няма послание и въздействие върху потребителите. Ние като хора не си купуваме шоколад или дъвка, а мислите, спомените и емоциите, които те създават у нас.
  • Липсата на значителна пазарната ниша, в която оперира малкия и среден бизнес. Това е много сериозен проблем, който може да доведе до края на Вашия бизнес по-рано отколкото Ви се иска. Точно при малкия и среден бизнес всеки клиент е адски ценен, защото колкото по-голям дял от пазара владеете, толкова по-малко имате за какво да се притеснявате и толкова повече възможности имате за развитие.

Светът, в който живеем изисква постоянно брандовете да се адаптират, развиват и да дават смисъла, който така силно липсва на хората в наши дни. Бранд имиджът и бранд идентичността създават пътища, които ги няма, вдъхновяват към нови върхове и окриляват хората без дух. Точно в наши дни малкият и среден бизнес има все по-крещяща нужда от бранд идентичност, която да го отличи от конкуренцията и да отрази неговите ценности по възможно най-ясен начин.

Ако Вие искате не просто да оцелеете, а да процъфтявате с Вашия малък и среден бизнес, трябва да изградите бранд имидж и идентичност. Те трябва да отразяват ценностите зад бизнеса Ви възможно най-ясно, създавайки трайно усещане в клиента. Обученията, създадени в менторската програма по личен и корпоративен бранд, ще Ви дадат яснота и фокус как от нулата да изградите своя или как да го надградите. В обученията сме заложили разгръщане на една нова тенденция, която от известно време сигурно навлиза в света на активна комуникация. Това е синхронът между личен и корпоративен бранд, които правят един бизнес и личност устойчиви в бързо променящия се живот. Освен това всеки, който се включи в програмата, ще стане част от подкрепяща общност, за да засили ефекта от работата в утвърждаването на личен и корпоративен бранд. В случай, че събудихме интереса ви, можете да разгледате нашите програми, ето тук: https://brandsuccess.bg/mentorska-programa/

Защитено съдържание.